Wednesday, March 09, 2005

老人

阿公入左老人院,今天去探望他,他已經不認得我了,還有很多人他也不認得了。他很瘦、很憔悴。人既一生,都可像一個循環,由bb開始,不懂說話,不會行路,成日要訓係床上,需要人照顧。到左老了的時候,好像還原基本步,恢復bb的階段,不同的是一個在成長,一個在衰退;一個有很多人照顧,能夠逗人開心;另一個側無人願意理會,好像是負累及包袱。去到這個年紀,無能力照顧自己,大小二便都都要人幫,又寂寞、又孤獨,如果有得選擇,或者我會揀安樂屎呢。其實最慘果個係阿婆,成世比佢蝦、比佢又打又鬧,老左又要照顧佢,依家又一個人,真係好可憐。看見兩隻眼紅晒,一定係成日都係度流淚,諗起以前嫌佢煩,比面色佢睇,真係好內疚,傷害左人其都係一件好痛苦既事。

1 Comments:

Blogger 盤尼西陳 said...

所以當你年輕的時候愛多d照顧多d你的家人 , 你老左之後掉番轉頭人家都會樂意照顧你唔當你係一個"包袱"(呢個係一個好錯的觀念!)

1:37 AM

 

Post a Comment

<< Home